Dutch Language Cover Versions of Songs

Tips en aanvullingen zijn altijd welkom



richard.vandorp@gmail.com

Oorsprong van opvallende nummers (Klik hier)

18-09-2019 07:22

De eerste echte Sinterklaasliedjes ontstonden volgens Wikipedia ergens in de 16e eeuw, paralel aan de ontwikkeling van het feest rond de Bisschop Sint-Nicolaas. Echter waren deze Sinterklaasliedjes alles behalve kinderliedjes zoals wij ze nu kunnen. Het waren vooral Heiligenliederen die gingen over het leven en de goede daden die de goed heiligman uit Kyra (Zuid-Turkije) deed.

Het duurde echter tot halverwege de 19e eeuw voordat het Sinterklaasfeest langzaam zich ontwikkelde tot een groot kinderfeest. Speculaas en suikergoed kwamen langzaam hun intrede doen, evenals nieuwe elementen zoals Sinterklaas uit Spanje, een zwarte man als knecht en de stoomboot waar hij zich mee vervoerde. Dit kreeg later ook gestalte in het invloedrijke prentenboek “St. Nikolaas en zijn Knecht” dat door de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman in 1850 werd uitgegeven.

In het prentenboek stond ook het nu nog steeds gebruikte Sinterklaaslied "Zie ginds komt de stoomboot", dat was afgeleid van een Duits volksliedje “Im Märzen der Bauer” waarin je de treffende gelijkenis in terug hoort. Ook “Daar wordt aan de deur geklopt” is afgeleid van het Duitse wijsje “O du lieber Augustin”.

Eind 19e eeuw werden er nog meer Sinterklaadliedjes verzonnen. "O, kom er eens kijken", afgeleid van "Freut euch des Lebens" door Hans Georg Nägeli, "Hij komt, de lieve goede Sint", afgeleid van "Der fröhlicher Landmann" door Robert Schumann en "Jongens, heb je ’t al vernomen" afgeleid van "Ihren Schafer zu erwarten" door Fred Frohberg.

 

Quincy Jones nam in 1974 het nummer Chump change op, in 1974 werd dit nummer ook voor het eerst gebruikt voor de tune van het sportprogramma NOS Langs de Lijn op de Nederlandse radio. Echter in 2013 liet de NOS het Metropole Orkest de tune laag voor laag opnieuw opnemen, de vernieuwde tune met meer synthesizer en blazers moest de nieuwe tune gaan worden, echter wel zonder het bekende en herkenbare geluid te verliezen.

 

Een verkapte reclame van Coca Cola, als je dacht dat de wereldberoemde reclametune speciaal voor het frisdankengigant is geschreven dat kom je echter bedrogen uit, want de oorsprong van deze tune is behoorlijk miskend in deze reclame. Zie het maar als een eerbetoon aan de originele artiest.

Zangeres Melanie Thorton brak door met de Euro Dance-formatie La Bouche dat met het nummer Be my lover in 1995 een grote hit scoorde. Nadat zij de formatie had verlaten in 1999 richt ze zich op een solo carriere, dat vooral in Duitstalige landen goed wordt gewaardeerd, ze bleef echter wel Engelstalig zingen.

Op 21 november 2001 slaat na een succesvol optreden in Leipzig helaas het noodlot toe voor de zangeres. Melanie Thorton, twee goed bevriende leden van de formatie Passion Fruit en nog 21 andere passagiers en crew-leden komen om bij een vliegramp bij Basserdorf, vlakbij Zürich.

Twee dagen na de vliegramp wordt Thorton’s single postuum uitgebracht en gebruikt Coca Cola Duitsland “Wonderful Dream (Holidays are Coming) voor hun reclamecampagne. Daarna gaat de frisdrankengigant het nummer ook in andere landen gebruiken en blijkt het een ware kerstmis classic te wezen. Dit alles in combinatie met de grote rode vrachtwagen en een prachtig winterlandschap.

 

Sinds 1980 zend de VARA het programma Kinderen voor Kinderen uit op de Nederlandse televisie met als doel speelgoed in te zamelen voor kinderen in de derde wereld, ook worden vanaf 1980 singles en LP’s/CD’s uitgebracht waarvan de opbrengst naar de derde wereld gaat.

Veel bekende Nederlanders hebben het programma gepresenteerd door de jaren heen en de liedjes worden geschreven door o.a. Willy van Hemert, Fluitsma & van Tijn, Henk Temming, Jan Rietman en Tjeerd Oosterhuis.

In 1933 kwam Ted Lewis and his Band met het nummer Have you ever been lonely. Later kwamen er nog covers van Buddy Holly, Jim Reeves, Teresa Brewer, The Barry Sisters en Tom Jones.

Als je goed luistert naar de melodielijn kan het geen toeval zijn dat de schrijvers Tonny Eyk en Herman Pieter de Boer hier hun inspiratie vandaan haalden voor het liedje Op een onbewoond eiland.

 

In 2017 verscheen er de verzamel CD Ze zeggen dat ik een schooier ben en andere parels van Manke Nelis in de platenwinkels. Het nummer Ze zeggen dat ik een schooier ben stamt al uit 1966. Osdorp Posse bracht in 2000 het nummer Origineel Amsterdams uit, de outtro van dit nummer is echter geleend van Ze zeggen dat ik een schooier ben.

 

Rotterdam Termination Source was een project van het dance duo Maurice Steenbergen en Danny Scholte, van het destijds net door DJ Paul Elstak opgerichte (gabber-)label Rotterdam Records in 1992. Het nummer Poing werd een grote hit (nummer 2 in de Nederlandse Top 40).

De poing is afkomstig van Edelweis die het in het nummer Bonus Schnaps in 1988 gebruikte, ook al is de poing maar één keer in deze plaat te horen, was dit genoeg reden om voor de Rotterdammers er een hele plaat mee vol te samplen.

Amii Stewart zong in 1979 het nummer He’s a Burglar, voorafgaand aan dit nummer hoor je een ruit die wordt ingegooit. Dit geluid is ook werd gebruikt door de Rotterdammers maar dan aan het eind van de plaat.

 

De Nederlandse punkband Door Mekaar brachten in 1978 het nummer Terug van Troje uit. Toen deze punkband uit elkaar ging, ging de gitarist later naar Drukwerk. Terwijl het nummer een behoorlijke punknummer was wist de tekstschrijver van Drukwerk hier toch een mooie ballad van in elkaar te zetten. Het nummer kreeg de titel Je loog tegen mij en werd uit gebracht in 1981.

Het kan geen toeval zijn dat de wereldster Rihanna in 2016 voor haar  nummer Love  on the brain een sample heeft gestolen van de basgitaarklanken uit Je loog tegen mij.

 

De Nederlandse eurodancegroep 2 Brothers on the 4th Floor kwam in 1996 met het nummer There’s a key waarbij ze de zelfde zanglijn gebruiken als Rain and tears van Aphrodite’s Child uit 1968.

 

Sind 1 Dag Of 2 was de eerste hit voor Doe Maar, maar dit lukte pas na een tweede poging en onder de tweede songtitel 32 Jaar. Dit werd de bandleden van Doe Maar in 1980 gesuggereerd door discjockey Frits Spits. De intro heeft veel weg van het nummer Marmor, Stein und Eisen bricht.  Hier is de versie van Trea Dobbs uit 1966 Marmer, Staal En Steen Vergaan.

 

In 1983 hadden de Dolly Dots een hit met Love Me Just a Little Bit More. René Froger kwam in 1990 met de single Just Say Hello, de intro hier van is gestolen van de Dolly Dots, maar als je goed luisterd dan is de intro van Froger opnieuw ingespeeld.

 

Het nummer Altijd Blijven Dromen van K3 lijkt toch wel erg op Never Really Over van Katy Perry. Ook de clip van het nummer doet aan Katy Perry denken. In die van K3 kussen twee meiden elkaar net als in de clip van I Kissed A Girl van de Amerikaanse zangeres.

 

De Deense zangeres Gitte zong in 1971 Regenbogen. In het nummer Paloma Blanca van George Baker uit 1975 horen we dezelfde melodielijn.

 

De Nederlandse zangeres Ria Hartman-Schildmeyer alias Debbie is vooral bekend geworden door haar heese stemgeluid. Doorgebroken is ze in de groep Ghizlane, maar in 1972 startte Debbie een solo-carrière en scoorde ze enkele hits. In de jaren tachtig werkte ze ook samen met Oscar Harris en George Baker. In september 1984 had ze met deze Souvenirs Del Sol een zéér bescheiden hitje, dat was geschreven door Hans Bouwens. Zelf nam George Baker Souveniers Del Sol ook op in de studio voor het album Love In Your Heart in 1991.

 

De melodie van De Postkoets van De Selvera's uit 1957 werd in 1983 door de Volendamse band The Cats gebruikt voor hun comeback-single: La Diligence.

 

Waarom, zeg me waarom is een plaatje van De Wiko’s uit 1978, dezelfde melodie is echter ook gebruikt door een zanger genaamd Herman in het plaatje Vaarwel Mijn Vriend uit 1981.

 

In 1974 werd in Nederland door de VARA een pilot (proefaflevering) van Sesamstraat uitgezonden, toen heette het nog Sesamplein, uiteindelijk ging dit niet door. De NTR en de Belgische publieke omroep BRT hadden toen besloten om gezamelijk dit programma te gaan maken, en vanaf 1976 kreeg het huidige Sesamstraat gestalte met een reguliere Nederlands-Vlaamse versie van het originele Amerikaanse Sesame Street.

 

De stemmen worden vanaf 1976 ingesproken door Paul Haenen en Wim T. Schipper, zij werden destijds gevraagd door Ton Hazebos omdat ze elkaar goed kende en al meerdere kinderprogramma’s hadden ingesproken.

 

In 1984 verscheen in de platenwinkels van Sesamstraat een kerstalbum getiteld “Kerstfeest met Bert & Ernie”. Wim T. Schippers en Paul Haenen schreven de tekst van het nummer “Ik ben een kerstbal”.

 

Chantal Jansen besloot in 2019 om de gelegenheidsformatie Chantal & de Kerstballen op te richten en het nummer Ik ben een Kerstbal in een modern jasje te steken.

 

De gelegenheidsformatie bestond uit Alain Clark, Angela Groothuizen, Claudia de Breij, Danny de Munk, Dries Roelvink, Edsilia Rombley, Gerard Joling, Gordon, Marco Borsato, Roxeanne Hazes, Ruth Jacott, Samantha Steenwijk, Thomas Acda, Willeke Alberti, Xander de Buisonjé en Youp van ’t Hek.

 

De opbrengst van het door Wim T. Schippers geschreven en oorspronkelijk door de Sesamstraat-karakters Bert en Ernie gezongen nummer gaat naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie waarvan Chantal Jansen zelf ambassadeur van is.